Nadýchaná mléčná pěna neodmyslitelně patří k řadě kávovo-mléčných nápojů a vylepšit si s ní můžete i kakao. Pokud si chcete doma připravit například latte macchiato nebo poctivé cappuccino, které by měla ze třetiny tvořit právě mléčná pěna, a nemáte doma kávovar s integrovaným napěňovačem mléka bude se vám pro tento účel hodit samostatné zařízení. Podívejte se na to, jak vybrat napěňovač mléka pro přeměnu mléka v extra krémovou pěnu. Teplou i studenou.
Typ
Prvním krokem výběru napěňovače mléka, kterému se často říká také šlehač či pěnič mléka, je volba typu, který vám bude více vyhovovat. Napěňovače se dělí do dvou základních kategorií – jsou buď ruční, nebo elektrické.
Ruční napěňovače mléka
Ruční napěňovače mléka jsou opravdu jednoduchá zařízení vhodná pro šlehání menšího množství mléka. Jejich pořízení se vyplatí zvážit v případě, že pěnu neplánujete dělat moc často a nechcete do zařízení na tvorbu pěny moc investovat. Jedná se o nádobu s víkem, kterou prochází pístnice, a pěna začne tvořit při rychlých pohybech pístu v nádobě nahoru a dolů.
Budete-li chtít, aby pěna byla teplá, mléko musíte před šleháním ohřát. S některými modely pěnu vyšleháte i ze studeného mléka a poté ji případně můžete ohřát na plotně nebo v mikrovlnné troubě. Praktické jsou z důvodu ohřevu ruční napěňovače z nerezu, ve kterých lze mléko ohřívat na sporáku, a není třeba další nádoba na ohřev jako u plastových modelů, když byste nechtěli využít mikrovlnnou troubu.
Elektrické napěňovače mléka
V kategorii elektrických napěňovačů mléka narazíte na zařízení napájená z elektrické zásuvky a jednoduché ruční napěňovače na baterie. Výhodou napěňovačů napájených ze sítě, jež připomínají rychlovarnou konvici, je schopnost ohřát mléko, čímž usnadňují přípravu teplé pěny a ušetří vás mytí dalšího nádobí. Vyspělejší přístroje nabízí možnost ohřevu na požadovanou teplotu, případně také zvolit typ pěny. Jedná se o nejoblíbenější typ pěničů mléka, a proto se právě tohoto typu pěničů budou týkat další popisovaná kritéria výběru.
Jejich funkci, ovšem bez ohřevu mléka, dokážou do jisté míry zastat mixéry na frappé neboli frapovače.
INFO: Některé napěňovače využívají k ohřevu mléka indukci. Indukční napěňovače mléka ohřívají mléko rychle a rovnoměrně. Většinou však tyto modely mají menší kapacitu nádoby na mléko.
Ruční bateriové napěňovače vypadají jako malý tyčový mixér se speciálním šlehacím nástavcem. Z hlediska funkčnosti se jedná o kompaktní, méně výkonnou variantu frapovačů. Používají se pro napěňování již ohřátého mléka, a to ideálně na teplotu zhruba 65 °C. Teplotu je při ohřívání mléka na plotně dobré kontrolovat pomocí teploměru.
Objem nádoby na mléko
V případě elektrických napěňovačů si musíte ujasnit, jaké množství pěny budete běžně potřebovat, a podle toho zvolit objem nádoby na mléko. Pokud si plánujete napěňovat mléko jen pro sebe, stačí vám přístroj s menší nádobou, ale pro přípravu kávovo-mléčných nápojů pro několik lidí představuje praktičtější volbu napěňovač s objemnější nádobou. Nejčastěji se setkáte s napěňovači s objemem od 200 ml do 500 ml, ty největší pak mají nádobu o objemu 1 litru.
INFO: Nezapomeňte na to, že při přípravě mléčné pěny nesmíte celou nádobu naplnit mlékem, protože mléko měnící se na pěnu zvětšuje svůj objem. Ve specifikaci pěničů z toho důvodu často najdete informaci o maximální kapacitě nádoby podle toho, jestli chcete z mléka vytvořit pěnu, nebo ho v napěňovači pouze ohřát. Při ohřevu lze využít prakticky celou nádobu, zatímco při přípravě pěny ji mlékem obvykle můžete naplnit zhruba do poloviny.
Příkon
Od příkonu se odvíjí výkonnost elektrických napěňovačů. Vyšší příkon přístroje zaručuje rychlejší přípravu teplé mléčné pěny. U elektrických napěňovačů se hodnota příkonu obvykle pohybuje v rozmezí 400–650 W.
Funkce
Základní funkcí elektrických napěňovačů je ohřev mléka, což usnadňuje přípravu teplé pěny, případně je možné mléko prostě jen ohřát. Praktický je při ohřevu termostat, díky kterému nastavíte, na jakou teplotu se má pěna či mléko ohřát. Navíc nehrozí riziko připálení. Vedle nastavení teploty nabízí prémiové napěňovače možnost volby programu pro přípravu pěny s různou krémovostí. Můžete si tak navolit ideální typ pěny pro různé nápoje zcela podle vlastní chuti.
TIP: Chcete místo teplé pěny studenou? I studenou pěnu vám řada napěňovačů během chvíle připraví. Ale není to samozřejmost, takže si na to při výběru dávejte pozor.
Čištění
Pro snazší mytí elektrického napěňovače si vyberte model se sundavací nádobou na mléko. Nádobu bez základny pak jednoduše umyjete pod tekoucí vodou, případně je u mnoha napěňovačů možné dát tuto nádobu do myčky.
Jaké mléko použít pro přípravu mléčné pěny?
Kvalitu pěny ovlivňuje především čerstvost mléka a obsah mléčného tuku. Při přípravě mléčné pěny zapomeňte na dietu – tu nejkrémovější pěnu vytvoříte z čerstvého plnotučného mléka. Z polotučného mléka s obsahem 1,5 % tuku vytvoříte pevnou, nepříliš nadýchanou pěnu.
Jakou údržbu napěňovač vyžaduje?
Napěňovače mléka žádnou zvláštní údržbu nepotřebují, akorát je důležitá důslednost při jejich čištění, zejména při mytí nádoby na mléko. Pokud byste přístroj třeba několik dnů nepoužili, zbytky mléka či mléčné pěny by se v nádobě zkazily a odstranit poté nepříjemný zápach zkaženého mléka z nádoby není jen tak. Alespoň občas otřete i zbytek zařízení, ať stále vypadá jako nové.
Až si doma připravíte kávu s napěněným mlékem, rozhodně byste neměli zapomenout na dezert. Mrkněte na naše recepty z ořechů, na kterých si určitě pochutnáte.