Chystáte se na přestavbu kuchyně? Nebo plánujete kuchyň zcela novou? Ať tak či onak, před realizací je třeba důkladné rozplánování. A to nejen s ohledem na design, ale zejména praktičnost a ergonomii. V následujícím článku se dozvíte, jaká platí při plánování kuchyně pravidla, co při rozmístění kuchyně zohlednit, jakou zvolit výšku a hloubku kuchyňské linky či jak uspořádat jednotlivé kuchyňské zóny.

Na otázku, jak vybrat kuchyň, neexistuje jedna odpověď – roli totiž hraje řada faktorů. Kromě vkusu dané osoby, půdorysu kuchyně, či požadovaných spotřebičů je třeba zohlednit i ergonomii zaručující pohodlnou a efektivní práci v kuchyni.

Zásadní faktory pro plánování vzhledu, velikosti a rozmístění kuchyně

Než se pustíte do plánování kuchyně, je třeba promyslet určité faktory mající zásadní vliv na to, jak se budete v místnosti cítit, jak se vám v ní bude vařit i provádět další kuchyňské činnosti.

Styl kuchyně

Primárně si rozmyslete, v jakém stylu má kuchyně být (moderní, rustikální, minimalistická, vintage…).

Rozvržení kuchyňské linky

S ohledem na dispozice kuchyně i vaše potřeby rozhodněte, jaké rozvržení kuchyňské linky preferujete:

Lineární kuchyně

Hodí se do úzkých a menších kuchyní, délka by měla být min. 3 m. Na jedné straně vytvořte prostor na přípravu a vaření potravin, na druhé pro skladování potravin, uprostřed bude prostor pro mytí.

Paralelní kuchyně

Dvouřadé provedení umístěné proti sobě je vhodné do širokých místností, kde jsou okna a dveře na užších stěnách. Nutné je zachovat mezi nimi prostor min. 1,2 m. Doprostřed jedné řady je vhodné umístit dřez a sporák, do druhé naproti dřezu lednici.

Kuchyně do L

Vhodná do rohu či jako dělicí prvek kuchyně a obývacího pokoje. Hodí se do všech typů kuchyní, poskytuje dostatek prostoru pro přípravu pokrmů i skladování.

Kuchyně do U

Hodí se do všech typů kuchyní, efektivně využívá prostor vč. ploch pod okny a rohů, je vhodná pro začlenění vestavných spotřebičů. Mezi skříňkami je třeba ponechat min. 200 cm volného prostoru pro snadný přístup.

Dispozice kuchyně a skladovací prostory

Zásadní je také zvážit, k jakému účelu má kuchyně sloužit – budete ji používat jen k vaření, nebo i k setkávání s rodinou?

Způsobu využívání přizpůsobte skladovací prostory – pokud nedisponujete spíží, naplánujte více úložného místa.

Výběr spotřebičů a rozmístění zásuvek

Důkladně promyslete, jaké spotřebiče budete potřebovat a kam je umístíte. Nezapomeňte při tom naplánovat také dostatek elektrických zásuvek pro zapojení, jakož i přípojky vody či odpad.

Osvětlení a odsávání

Důležitou roli hraje také rozvržení osvětlení pro dostatek světla (hlavní světlo doplněné bodovými světly, zejm. osvětlení pracovní plochy). Zakomponujte také digestoř pro odsávání par a pachů.

Barevné a materiálové provedení kuchyně
Rozhodněte, jaké barvy mají být v kuchyni použity. Nekombinujte více než tři barvy, dodržte pravidlo 60–30–10:

  • 60 % dominantní barva na velkých plochách, např. kuchyňské lince, zdech a podlaze.
  • 30 % sekundární barva podporující barvu dominantní – např. spotřebiče, samostatné kusy nábytku.
  • 10 % barva podtrhující celkové vyznění – např. ubrus, prostírání, utěrky atd. Využití barevných doplňků je skvělý způsob, jak si zútulnit malé prostory i větší místnost.

Z hlediska materiálu je třeba volit takový, který odolá i větší námaze (zejm. odolnost vůči poškrábání, odření či poškození).

Důraz na ergonomii aneb Výška kuchyňské linky versus výška postavy

Kuchyň je třeba přizpůsobit počtu osob, které ji budou využívat. Pro jedince plně poslouží menší pracovní i úložná plocha, vícečlenná rodina musí myslet na větší odkládací a skladovací plochu, jakož i bezpečnost v kuchyni.

Muž ve stylové kuchyni krájí zeleninu na dřevěném prkénku. Na pracovní ploše jsou čerstvé ingredience, jako rajčata a bylinky, a v pozadí jsou vidět oranžové hrnce. Kuchyň působí moderně, s čistým designem a bílými skříňkami.

Samotná kuchyňská linka by měla být přizpůsobena hlavnímu uživateli, jelikož výška a hloubka kuchyňské linky ovlivňují přípravu pokrmů, efektivitu vaření i mytí nádobí. Nesprávně zvolené rozměry znamenají, že se budete nad linkou hrbit, nebo na ni jen obtížně dosáhnete, což vám znepříjemní práci a způsobí bolesti zad.

Výška kuchyňské linky

Standardní výška kuchyňské linky se pohybuje v rozmezí 80–95 cm. Ideální výška kuchyňské linky (výška pracovní desky) s ohledem na výšku uživatele by měla být:

  • 80–82 cm pro osoby vysoké 150–160 cm;
  • 85–86 cm pro osoby vysoké 160–170 cm;
  • 90–91 cm pro osoby vysoké 170–180 cm;
  •  94–95 cm pro osoby vyšší než 180 cm.

Specifické požadavky je třeba zohlednit u osob s handicapem – a to nejen s ohledem na výšku pracovní desky a umístění spotřebičů, ale i ponechání dostatku volného prostoru mezi linkou a ostatními kusy nábytku např. pro projetí/otočení invalidního vozíku.

Pro stanovení ideální výšky kuchyňské linky existuje jednoduché pravidlo: Stoupněte si rovně před linku, ohněte jednu ruku v lokti do pravého úhlu a změřte vzdálenost mezi ohnutou rukou a pracovní plochou – ta by měla být ideálně 15 cm, akceptovatelných je 5–20 cm (s ohledem na to, že kuchyni většinou využívá více osob).

Délka kuchyňské linky

Délku linky přizpůsobte proporčním možnostem místnosti, pracovní deska by měla mít min. 70–120 cm, k tomu připočtěte mycí a varnou zónu.

Hloubka kuchyňské linky

Standardní hloubka kuchyňské linky je 60 cm, zohlednit je však třeba prostorové možnosti a použití spotřebičů (vestavné spotřebiče by neměly být utopené, ani z linky vyčnívat).

Před kuchyňskou linkou by vám měl zůstat volný prostor min. 100–110 cm pro volný pohyb.

Žena se zády k fotoaparátu upravuje dekoraci na kuchyňské lince. Nad linkou je dřevěná police s nádobím, jako jsou talíře, misky a hrnce. Na pracovní desce z mramoru stojí lahve s olejem, mísa s citrusy a červený keramický hrnec. Kuchyň má minimalistický a elegantní styl, doplněný moderním černým vodovodním kohoutkem.

Hloubka kuchyňské linky by neměla přesáhnout 70 cm pro snadný přístup do horních skříněk (u kuchyně bez horních skříněk může být širší). Větší hloubku lze zvolit u kuchyňského ostrůvku (až 120 cm).

Hloubka a vzdálenost horních skříněk od pracovní desky

Výše uvedená hloubka kuchyňské linky platí pro pracovní desku a spodní skříňky, horní skříňky by vždy měly být mělčí, aby nezasahovaly do prostoru pracovní plochy a nepřekážely.

Standardní hloubka horních skříněk je 35 cm.

Vzdálenost horních skříněk od pracovní desky je standardně 50–52 cm (od horní hrany pracovní desky), skříňky na výšku čítají 70–90 cm (v závislosti na výšce postavy pro snadný přístup). Pokud máte v kuchyni málo úložných prostor, je vhodné zvolit horní skříňky až ke stropu.

Kuchyňský trojúhelník: Optimální rozmístění kuchyňských zón

Při plánování ideální dispozice kuchyně je třeba zohlednit také kuchyňský trojúhelník, tedy rozmístění jednotlivých zón týkajících se dřezu, sporáku a ledničky pro plynulé provádění činností v kuchyni.

Každá ze stran trojúhelníku by měla být dlouhá 90–275 cm, v součtu by neměly přesáhnout 600 cm (v opačném případě se v kuchyni hodně nachodíte). Pro praváky by zprava doleva měla být zóna vaření, mytí a odkládací zóna, leváci si je uzpůsobí naopak.

Zóna vaření

Varnou zónu, obsahující sporák či varnou desku, troubu a příp. mikrovlnnou troubu, nikdy neumisťujte do rohu. Měla by však být v blízkosti dřezu, avšak min. 80 cm od něj. Z obou stran je třeba pamatovat na pracovní plochu min. 40 cm. Pro usnadnění přístupu k vaření a lepšímu přehledu o dění na plotně je vhodné její umístění o 10 cm níž, než je deska kuchyňské linky.

Pár stojí zády k fotoaparátu v rustikálně laděné kuchyni a společně připravuje jídlo u sporáku. Kuchyň je plná přirozeného světla, doplněná rostlinami a dekoracemi na parapetu. Na pracovní ploše jsou rozmístěny různé kuchyňské potřeby, což prostoru dodává útulný a zabydlený dojem.

Doplňkem by měl být účinný odsavač par umístěný 75 cm nad sporákem, resp. 65 cm nad varnou deskou (s výkonem 10× větším než objem vzduchu v kuchyni).

Zóna mytí

Mycí zóna, jejíž hlavní částí je dřez, by měla mít z obou stran pracovní plochu min. 70 cm, ideálně 120 cm. Dřez je vhodné umístit min. o 10–15 cm výš, než je deska kuchyňské linky – optimálně byste měli mít rovná záda, když se postavíte k lince a dlaně položíte na dno dřezu.

Dřez neumisťujte do rohu a dopřejte mu místo min. 30 cm od konce pracovní plochy. Při umístění u okna dejte pozor, aby baterie nebránila otevírání okna.

Myčka nádobí by měla být co nejblíže dřezu (nezapomeňte před ní nechat min. 120 cm volného místa pro snadnou obsluhu).

Odkládací zóna

Zde je místo především pro lednici, kterou byste měli umístit v přímé linii se dřezem, příp. pro skříň na skladování potravin či mrazák.

Na odkládací zónu by měla navazovat plocha pro odkládání, a to o délce min. 90 cm – na ni můžete umístit kromě kuchyňských pomůcek i drobné elektrospotřebiče.

Praktické tipy pro rozmístění spotřebičů

Kromě samotného rozdělení kuchyně do zón je třeba dodržet i určitá pravidla pro rozmístění spotřebičů:

  • Lednici a troubu vždy oddělte volným prostorem, příp. skříňkou, aby nedocházelo k přehřívání.
  • Trouba a varná deska by měly být min. 20 cm od boční stěny.
  • Zamezte umístění trouby a myčky v rohu kuchyně ve tvaru L – mohly by blokovat otevírání vedlejších zásuvek.
  • Zejména pro vyšší osoby či osoby s tělesným postižením je vždy vhodné volit vestavné spotřebiče – např. troubu umístěnou na úrovni pracovní plochy, což zamezí nadměrnému ohýbání se. Vestavné spotřebiče navíc působí esteticky.

Detailní vizualizace kuchyně je zásadní

Na závěr se ještě pojďme podívat na detailní rozplánování kuchyně. Vzhledem k tomu, že je při rozmístění kuchyně, jednotlivých zón, spotřebičů a nábytku třeba zohlednit opravdu velké množství faktorů, doporučujeme vám použít konfigurátor kuchyně, ve kterém si vše naplánujete přesně a přehledně. Případně si můžete nechat

Velmi oblíbené jsou různé 3D plánovače, ve kterých si můžete provést vizualizaci dle půdorysu vaší kuchyně, a získat tak představu o tom, jak bude kuchyně skutečně vypadat.

Vždy pamatujte na to, že je třeba zohlednit opravdu každý centimetr a plánovat precizně se zohledněním půdorysu, vývodů vody, elektrických přípojek atd. a výše uvedených pravidel. Jen tak se vyhnete problémům s tím, že vám např. nebude pasovat kuchyně na míru, nepůjdou vám otevírat dvířka skříněk apod., a zároveň se vám bude v ergonomicky navržené a dobře rozčleněné kuchyni pracovat pohodlně a efektivně. Pokud máte pocit, že na to nestačíte, nebojte se využít při plánování práci odborníků.