Ryby se možná na našich talířích neobjevují tak často, jak by měly, ale přesto si na nich mnoho z nás alespoň občas pochutná. Když už se nám nějaká ryba na stůl dostane, tak se přímo nabízí tuto chvíli ještě vylepšit, a to sklenkou dobrého vína. V případě, že váháte, jaké víno k rybě zvolit, připravili jsme pro vás přehled, kde najdete odpověď. Dozvíte se v něm, po jakých vínech sáhnout k různým druhům ryb, které se v našich domácnostech, případně restauracích nejčastěji objevují. Navíc jsme vytipovali konkrétní vína, která jsou k daným rybám zaručeně to pravé.
Víno k pstruhovi
Jaké víno k pstruhovi? To je jedna z obvyklých otázek, pokud je řeč o nejlepší kombinaci ryby a vína. Filety ze pstruha mají poměrně jemnou chuť a velmi dobrá tak je jejich kombinace se středně aromatickými bílými víny. Oblíbenou volbou je Chardonnay nebo suchý Ryzlink rýnský, případně Rulandské šedé.
Doporučené víno: Vinařství Pavlov Chardonnay 2017 výběr z hroznů Solitér
Víno k lososu
K populárnímu lososu pasují bílá vína s plnou chutí, třeba sklenkou polosladkého Tramínu červeného nic nezkazíte. Pokud vás předchozí věta trochu zmátla, pak vězte, že ačkoliv se Tramín červený vyrábí z červených hroznů (proto ten přívlastek), jedná se díky specifickému způsobu zpracování o bílé víno. Jako u pstruha můžete zvolit i Chardonnay a také růžové víno k lososu rozhodně patří – doporučit ho lze všem, kdo mají rádi svěží vína.
Doporučené víno: Habánské sklepy Svatovavřinecké Rosé
Víno ke kaprovi
I když popularita smaženého kapra u štědrovečerní večeře mírně klesá, stále jde o klasiku, bez které si Štědrý den mnoho lidí nedovede představit. Ať už si na kaprovi s bramborovým salátem chcete pochutnat na Vánoce, nebo kdykoliv jindy, neuděláte chybu, když sáhnete po nějakém svěžím víně, které tento pokrm příjemně odlehčí. Ideální volbou je například suchý Ryzlink rýnský, tedy snad nejoblíbenější bílé víno k rybě, Rulandské šedé nebo Veltlínské zelené.
Doporučené víno: Habánské sklepy Ryzlink rýnský 2020 pozdní sběr
Víno k candátovi
K candátovi si můžete, stejně jako ke kaprovi otevřít láhev Ryzlinku rýnského. Další možností je Sauvignon Blanc, jehož ovocné aroma doplněné svěží kyselinkou dodá vašemu hodování další rozměr, nebo Rulandské bílé se středně plnou chutí ovocného charakteru.
Doporučené víno: Freixenet Sauvignon Blanc
Víno k tuňákovi
Zapomenout nemůžeme ani na tuňáka. Jaké víno k tuňákovi patří? Takový grilovaný steak z tuňáka si zaslouží spojit buď s výrazným bílým vínem, nebo suchým červeným vínem. Ano, dokonce i červené víno k rybě může být poutavou kombinací pro vaše chuťové pohárky. Jestliže vás láká k tuňákovi vyzkoušet červené víno, vyberte si kvalitní Rulandské modré s elegantní tmavou barvou. Ucítíte v něm tóny lesního ovoce, které k masité rybě, jakou je právě tuňák, perfektně sedí.
Doporučené víno: Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2017
Víno k mořským plodům
Na závěr se od ryb trochu odkloníme, někdy totiž můžete dostat chuť také na mořské plody. Nezáleží na tom, jestli jste jim na chuť přišli už dávno, nebo je plánujete ochutnat poprvé, s vínem vždy chutnají ještě lépe. Skvělé spojení představují krevety a Sauvignon Blanc, mušle zase vyniknou se suchým Ryzlinkem vlašským nebo suchým sektem. K ústřicím se doporučuje suchý sekt nebo Ryzlink rýnský a chobotnici na talíři příjemně doplní lehké růžové nebo červené víno.
Doporučené víno: Vinařství Pavlov Ryzlink vlašský 2015 VOC Pálava