Bez prkénka na krájení snad není možné v kuchyni fungovat. Slouží jako podložka, která brání poškození kuchyňské linky, a zároveň vytváří ideální podklad pro nakrájení všeho potřebného. Ale jaké vybrat prkénko na krájení, aby co nejlépe plnilo svou funkci? S tím vám pomůže následující návod.
Jaké vybrat prkénko na krájení pro univerzální použití
V každé dobře vybavení kuchyni najdeme hned několik kuchyňských prkének, které se mohou lišit tím, na jaké potraviny se hodí. Pokud ale chcete mít co nejméně věcí, možná hledáte univerzální variantu, která se bude hodit pro všechno. Dobrou volbou může být v takovém případě skleněné kuchyňské prkénko. Dá se snadno omývat a umožňuje udržování hygienické čistoty. Nevýhodou však je to, že se při jeho používání rychleji tupí nože, které tak budete muset častěji ostřit.
Na přechodnou dobu může velmi dobře fungovat i plastové kuchyňské prkénko. To je možné udržovat hygienicky čisté, ale zároveň není tak tvrdé, takže nedochází k výraznějšímu tupení nožů. Nevýhodou však je krátká životnost. Je čas plastové prkénko vyměnit při větším počtu rýh a škrábanců, ve kterých se mohou usazovat nečistoty a bakterie.
Podle čeho poznáte nejlepší prkénko na krájení?
Aby byl výběr prkénka do kuchyně opravdu úspěšný, je dobré vědět, na co dalšího se kromě materiálu zaměřit. Nejlepší prkénko na krájení by mělo mít ideální rozměry. Podle způsobu použití je vhodné vlastnit malá, ale i větší prkénka. Dále zvolte optimální tvar. Praktická může být také hrubá část, která poslouží pro lepší přidržení krájené potraviny. V neposlední řadě vybírejte i podle toho, zda se jedná o prověřenou značku.
Kvalitní masivní kuchyňské prkénko
Velmi dobrou volbou jsou opravdu kvalitní dřevěná kuchyňská prkénka zhotovená z masivního dřeva. Jejich výhodou je velmi dlouhá životnost a šetrnost k nožům. Vzhledem k menším možnostem opravdu hygienického vyčištění je však dobré mít jedno oddělené speciální prkénko určené pouze na maso a k tomu druhé, které bude na zeleninu a zbývající potraviny.
Jak funguje krájecí deska
Krájecí deska je v zásadě to stejné jako prkénko, jen má zpravidla o něco větší rozměry. Pro opravdu praktické použití se hodí například krájecí deska se zásuvkou. Do té můžete postupně sypat nakrájené potraviny či naopak nepotřebné odřezky.
Kuchyňské prkénko z méně tradičních materiálů
V nabídkách obchodů s domácími potřebami najdete z velké části hlavně dřevěná nebo plastová prkénka na krájení. Tím však výčet možných materiálů zdaleka nekončí. Krájecí desky totiž mohou být například z bambusu, který je podobný dřevu, silikonu s vlastnostmi podobnými plastu a podobně. Luxusně působí například mramorové krájecí podložky, ale u nich zase stejně jako u skla počítejte s rychlejším otupením nožů, takže se bez pravidelného používání brousku neobejdete.
Mrkněte i na další vybavení do kuchyně.