Site icon Jaktovybrat.cz

Není brousek jako brousek: Který typ ostřiče si vybrat?

brousek na nůž či nože neboli ostrič nože či nožů

Tupý nůž je nepřítel každého kuchaře. Může vás připravit o prsty, drahocenný čas, a dokonce o chuť jídla. Pojďme se tedy podívat, jak vybrat ostřič, který bude odpovídat vašim potřebám i typu nože.

Ostrý nůž je v kuchyni polovina úspěchu

Výběr správného náčiní do kuchyně je prvním krokem k úspěšnému a příjemnému vaření. V domácnostech se nejčastěji používají univerzální kuchyňský nůž, malý nůž na zeleninu, případně zubatý nůž na pečivo. Typů nožů je sice mnohem více, ale s těmito si v kuchyni vystačíte. U ostřiče na nože máte na výběr z ručních ostřičů nožů, brusných kamenů, ocílek a profesionálních elektrických brousků.

Kdy, jak a čím ostřit kuchyňské nože?

Můžete mít sebelepší nůž, ale nikdy jím neuděláte precizní řez, pokud nebude dostatečně ostrý. Pokud s nožem zacházíte jaksepatří, stačí mu čepel nabrousit dvakrát za rok. Pokud ale krájíte na plastovém prkénku a nůž skladujete ledabyle pohozený v šuplíku, budete muset na broušení přitlačit.

Jak udržet nůž ostrý co nejdéle?

  1. Krájejte pouze na dřevěném prkénku.
  2. Čepel nože nenamáčejte do vařící vody.
  3. Nůž myjte v ruce a nedávejte jej do myčky.
  4. Po umytí nůž ihned osušte utěrkou, abyste předešli korozi.
  5. Nože uchovávejte ve speciálních stojanech nebo na magnetických blocích.

Ostřiče na nože do domácnosti i profesionální kuchyně

Broušení vyžaduje určitou zručnost, ale s trochou praxe ho zvládnete bez problémů i doma. Nejjednodušší jsou na manipulaci elektrické brousky, které v podstatě veškerou práci udělají za vás. Jejich jedinou nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Ručních ostřičů je na výběr více, tak si najděte takový, se kterým se vám bude dobře pracovat.

Exit mobile version