Již naše babičky a prababičky věděly o významu ořechů pro lidské zdraví. Tyto plody obsahují řadu významných minerálů a stopových prvků, které by měly tvořit základ naší stravy. Můžeme si navíc vybrat z nejrůznějších druhů – lískové ořechy, arašídy či méně tradiční makadamové oříšky. Jak je však vhodně zahrnout do jídelníčku? Možná vám inspiraci přinesou právě naše recepty z ořechů na moučníky, na kterých si bezpochyby pochutnáte.
Tvarohový koláč s arašídovým máslem
Koláč, který rozhodně patří mezi vynikající a zdravé moučníky z ovesných vloček nadchne všechny milovníky koláčů. Vyzkoušejte ho i vy. Budete k němu potřebovat:
Na korpus:
- 100 g ovesných vloček
- 80 g sušeného ovoce dle chuti
- 2 lžíce vody
- špetka skořice
Na náplň:
- 350 g polotučného tvarohu
- 150 g jogurtu řeckého typu
- 2 vejce
- 2–3 lžíce arašídového másla
- porce proteinu
INFO: Chystáte-li se na nákup ořechů nebo ořechových másel, využijte kód na Ochutnejořech.cz, který jsme pro vás ve spolupráci domluvili. V nákupním košíku stačí zadat kód: jaktovybrat5 a 5 % z ceny nákupu ušetříte!
Postup přípravy
Suroviny tvořící směs na korpus (vločky, ovoce, vodu a skořici) jednoduše smícháme a rozmixujeme v kvalitním mixéru. Těsto následně přemístíme do formy na dort o průměru cca 15 cm (lze i do větší, v případě potřeby je však nutno navýšit ingredience). Následně v oddělené misce smícháme také směs na náplň (tvaroh, jogurt, vejce, arašídové máslo, protein), kterou nalijeme na korpus do formy. Na povrch můžeme pro dozdobení nasypat arašídové ořechy. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
TIP: Mrkněte, jaká jsou chuťově nejlepší arašídová másla.
Ořechovo-jáhlové kuličky
Dezerty z jáhel si našly místo i v české gastronomii. S přidáním lískových ořechů pak vykouzlíte skvělou svačinku, zákusem nebo i vánoční cukroví.
Ingredience
- 180 g jáhel
- 100 g lískových oříšků (mletých)
- 750 ml mléka
- 6 lžic čekankového sirupu
- 4 lžíce rozinek
- Strouhaný kokos
Postup přípravy
Jáhly nejprve řádně propláchneme teplou vodou a zbavíme je nečistot. Následně je přemístíme do hrnce a zalijeme mlékem. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni zhruba 20 minut doměkka. Poté jáhly s mlékem odstavíme z plotny a ke směsi přidáme čekankový sirup, rozinky a zhruba 30 g mletých oříšků. Výslednou směs necháme vychladnout, a nakonec formujeme do kuliček o průměru zhruba 3–4 cm, které následně rovnoměrně obalujeme v kokosu.
Sušenky s makadamovými ořechy
Taky milujete sušenky z ořechů? Pak neváhejte a vyzkoušejte naše sušenky bez lepku a laktózy.
Ingredience
- 175 g mandlové mouky
- 1 lžička čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžíce vody
- makadamové oříšky na povrch sušenek dle chuti
Postup přípravy
Makadamové ořechy nejprve opražíme na suché pánvi nebo opečeme v troubě (zhruba 7 minut při 160 °C). Dáme stranou. V míse smícháme mandlovou mouku a nastrouhaný zázvor. Odděleně pak v malém hrnci následně rozpustíme med a olej, a ke směsi přidáme jedlou sodu. Poté odstavíme z plotny a přidáme předem připravenou směs mouky a zázvoru. Výsledný základ pořádně promícháme, vypracujeme do těsta a vytvarujeme jednotlivé sušenky. Ty následně posypeme opraženými či opečenými nasekanými makadamovými ořechy a pečeme při 120 °C po dobu 25 minut.
Receptů z oříšku existuje celá řada. Další, kam jsme zařadili i ořechy jsou recepty s použitím lyofilizovaného ovoce. Vyzkoušejte třeba i ty, o kterých jsme psali v rámci receptů o tom, jak jíst ořechové máslo nebo ty, které jsme zmínili v recenzi kokosového krému LifeLike Coconut Twister.