Víno je lahodný nápoj, který si alespoň občas dopřeje téměř každý. Pokud je víno dobré, skvěle chutná i samotné, ovšem chuťový zážitek při pití vína může být ještě silnější. Ať už se vydáte na degustaci většího počtu vín, nebo si doma otevřete láhev svého oblíbeného vína, další rozměr celé záležitosti přidá, když k vínu budete něco vhodného přikusovat. Výtečnou kombinací je bezpochyby víno se sýrem, která je po právu proslulá. Ale jaké víno a jaký druh sýra se k sobě nejvíce hodí? Podívejte se na to nejlepší snoubení vín a sýrů.
Víno a sýr: Co stojí za dokonalostí této kombinace
Proč se k vínu podává sýr? Víno a sýr spojuje jejich přírodní původ a přitom se nejedná o něco, co stačí například jen utrhnout, ale je potřeba výchozí suroviny, tedy bobule vinné révy, respektive mléko zpracovat poměrně složitým technologickým procesem, který se u různých druhů vín i různých druhů sýrů liší. Výsledkem jsou dva na první pohled zcela odlišné produkty, které však často mají podobné aroma a přesto zároveň nabízí kontrast chutí, jemuž jen málokdo dokáže odolat.
Jak zvolit správnou kombinaci vína a sýru
Základní pravidlo pro volbu sýra k vínu říká, že k lehkému a svěžímu vínu (zpravidla bílému či růžovému) patří sýr s méně výraznou chutí a naopak k vyzrálému sýru se silnou chutí je vhodné sáhnout po víně s plnější chutí. Důležité tedy je, aby intenzita chutě vína i sýru byla v rovnováze. Pokud by sýr měl znatelně výraznější chuť než víno, na vínu byste si příliš nepochutnali, protože by vám připadalo mdlé. Stejně by to pochopitelně bylo i v opačném případě.
TIP: Jak poznat intenzitu (plnost) chutě vína, které jste zatím neměli možnost ochutnat? Mimo charakteristiky konkrétního vína od jeho výrobce se lze orientačně řídit podle obsahu alkoholu – čím vyšší má víno obsah alkoholu, tím plnější má chuť.
Jaký sýr k bílému vínu
K bílému (nebo růžovému) vínu se hodí čerstvé a měkké sýry, ideální volbou je tedy třeba mozzarella. Vhodné jsou dále čerstvé kozí sýry nebo tvarohový sýr (cottage) namazaný na pečivu. Pokud vám nevadí slanější sýr, sáhnout můžete také po výraznějším jadelu. Budete-li mít chuť na polotvrdý nebo tvrdý sýr, volte sýr holandského typu, tedy ementál, goudu nebo kvalitní eidam. Co se týká samotného vína, chybu neuděláte s oblíbenými odrůdami, jako je Ryzlink vlašský nebo Veltlínské zelené.
Doporučené víno: Vinařství Pavlov Ryzlink vlašský 2017 výběr z hroznů Solitér
Doporučené víno: Víno Mikulov Sommelier Club Veltlínské zelené 2019 pozdní sběr
Jaký sýr k červenému vínu
Pro červená vína je typická výrazná chuť a tomu musí odpovídat druh sýru. Vhodné je si k červenému vínu dát zrající sýr. Zrající sýry totiž při procesu zrání ztrácí vodu a tím stoupá jejich obsah tuku a zvýrazňuje se jejich chuť. K většině zrajících sýrů se hodí otevřít nějaké lehčí červené víno, k plnějšímu červenému vínu se pak opravdu vyplatí nakrájet pořádně vyzrálý sýr, aby se mu intenzita sýra vyrovnala.
K červenému vínu se skvěle hodí alespoň rok zrající sýr, můžete zvolit například čedar, goudu nebo parmezán. Vyzkoušet můžete rovněž nějaký tučný uzený sýr. S červenými víny tvoří lahodnou kombinaci také sýry s bílou plísní, jako je hermelín, brie či camembert. Sázkou na jistotu při výběru vína jsou opět známé odrůdy – Modrý Portugal, Rulandské modré nebo Svatovavřinecké.
Doporučené víno: Habánské sklepy Modrý Portugal 2018 pozdní sběr
Doporučené víno: Habánské sklepy Svatovavřinecké 2015 pozdní sběr
TIP: Víno nemusíte kombinovat pouze s kostičkami sýru, skvěle se hodí i k řadě jídel – nejčastěji se podává k těstovinám, rizotu, rybám a mořským plodům. A právě na poslední dvě zmíněné kategorie jídel jsme se zaměřili v našem dřívějším článku. Poznejte, jaké víno k rybě či mořským plodům posune celou večeři nebo oběd na vyšší úroveň.
Oblíbené sýry k vínu
Nyní se podíváme na čtyři druhy sýrů, které si lidé doma k vínu nejvíce dávají. Konkrétně se jedná o mozzarellu, hermelín, gorgonzolu a goudu. Za oblíbeností těchto sýrů stojí zejména jejich snadná dostupnost a obecná známost. Jaká vína tyto sýry nejlépe doplní?
Víno k mozzarelle
Dvojice víno–mozzarella patří mezi nejvyhledávanější kombinace. Mozzarella vzhledem ke své méně výrazné chuti jasně patří k bílému, případně růžovému vínu. Zvláště se hodí k suchým bílým vínům, jako je Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé.
Doporučené víno: Vinařství Pavlov Rulandské šedé 2019 pozdní sběr
Víno k hermelínu
Vhodná vína k hermelínu již byla zmíněna výše. Hermelín a jiné měkké sýry s bílou plísní (brie, camembert) jsou sice jemné sýry s rozplývavou texturou, ale mají intenzivní chuť, a proto vytváří příjemnou harmonii především s červenými víny, jako je Modrý Portugal, Rulandské modré nebo Svatovavřinecké. V případě, že máte raději bílá vína, můžete si k těmto sýrům nalít sklenku bílého suchého vína s plnou chutí.
Doporučené víno: Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2017
Víno ke gorgonzole
Ke gorgonzole a dalším zrajícím sýrům s modrou plísní lze doporučit bílé víno s plnější chutí. Otevřít si k nim můžete lahev polosladkého Tramínu červeného, jež se řadí do kategorie aromatických vín a vyrovná se tak jejich specifické, poměrně výrazné chuti. Nenechte se tímto tipem zmást – přestože za vznikem Tramínu červeného stojí červené hrozny, z této odrůdy vinné révy se vyrábí bílé víno.
Doporučené víno: Habánské sklepy Tramín červený 2021 pozdní sběr
Víno ke goudě
Gouda, stejně jako eidam a ementál je sýr holandského typu a hodí se k ní středně plná a plná bílá vína. Klasická kombinace s Ryzlinkem rýnským, případně Ryzlinkem vlašským určitě nezklame, ale za zkoušku stojí i svěží Sauvignon Blanc a Veltlínské zelené.
Doporučené víno: Freixenet Sauvignon Blanc
Víno k tvarůžkům nebo romaduru?
Přestože je kombinace vína a sýru obecně sázkou na jistotu, přece jen ne všechny sýry se k vínu hodí. Některé sýry jsou totiž chuťově příliš intenzivní a pikantní a „přebijí“ chuť jakéhokoliv druhu vína. Příkladem takových sýrů jsou olomoucké tvarůžky a romadur. K vínu se nehodí ani pivní sýry, které jednoduše chutnají lépe s pivem.
Co dalšího si můžete dát k vínu
Na závěr se podíváme na to, co se hodí k sýrům a vínu pro větší chuťovou rozmanitost. Většina vín v sobě skrývá příchuť nějakého ovoce a tuto chuť můžete podpořit skutečnými kousky ovoce. Oblíbené jsou kromě hroznového vína jahody, fíky nebo mango a dobrá je také kombinace vína s melounem, ořechy nebo olivami. Vše zmíněné si samozřejmě můžete k vínu dát i bez sýra.
Sýr vybírejte podle svých chutí: Ve výsledku platí, že správný výběr sýru, který si nakrájíte ke sklence vína, závisí pouze na vašich individuálních preferencích. Každý z nás má jiné chutě a pokud vám některý sýr nechutná, pravděpodobně se to nezmění, ani když k němu budete pít dobré víno. Ne vždy se tak vyplatí striktně držet obecných doporučení. Nebojte se experimentovat a třeba objevíte kombinaci, která sice těmto doporučením neodpovídá, ale pro váš jazyk bude naprosto dokonalá.
Chcete se v létě osvěžit nejen vínem? Pak mrkněte na jednoduché míchané drinky, které zvládnete připravit i v pohodlí domova.